Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Αόρατοι Λόφοι και Μυστικές Κοιλάδες





Διάδρομος bowling. Αυτό το ίσιο επίπεδο κομμάτι ξύλου 19.1 μέτρων, με τις γνώριμες 2 αποχρώσεις, πάνω στο οποίο κυλάμε μπάλες και επιδιώκουμε να ξαπλώσουμε τις 10 ξύλινες κορύνες...κατά προτίμηση με μια προσπάθεια κάθε φορά....

Το ιδανικό όμως, δεν είναι το σύνηθες. Στο bowling εκτός από τον σημαντικότερο παράγοντα....εμάς,....συμμετέχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Η μπάλα, το λάδωμα, οι καιρικές συνθήκες,...και κατά μερικούς τα ζώδια (ο Ερμής που κανένας δεν ξέρει γιατί είναι τόσο πιο συχνά “ανάδρομος” σε σχέση με το υπόλοιπο 12θεο...), ιεροτελεστίες (κινήσεις με συγκεκριμένη σειρά), βουντού ειδικά από θεατές (“κοίτα θα πάρει 7 τώρα..”), προκαταλήψεις/γρουσουζιά (το σπλιτ που παίζει στον δίπλα διάδρομο και με κάποιο μαγικό τρόπο θα μας κάνει να εκτελέσουμε κακή μπαλιά ή να είμαστε άτυχοι)....

Ελάχιστα όμως μπαίνει στην σκέψη μας ο ίδιος ο διάδρομος. Χωρίς το λάδι. Σκέτος....διαίτης ας πούμε. Κι αυτό γιατί προφανώς υποθέτουμε ένα ή και συνδυασμό των παρακάτω:

1. ότι είναι απολύτως επίπεδος, ειδικά ο συνθετικός
2. ότι τυχόν ανωμαλίες του, δεν επηρεάζουν σημαντικά την μπαλιά
3. ότι οι ανωμαλίες επηρεάζουν μεν, αλλά είναι σποραδικές και άρα, ασήμαντες.
4. ότι όλοι οι άλλοι παράγοντες (αθλητής, υλικό, λάδωμα κλπ), είναι τόσο πιο σημαντικά, που ο διάδρομος δεν έχει μεγάλη σημασία συγκριτικά.

Και τα 4 είναι λάθος. 

Kegel Lane Mapper
 

Η εταιρεία Kegel τα τελευταία χρόνια, έχει στη διάθεσή της συσκευή (Lane Mapper), που ελέγχει με ακρίβεια 1ος χιλιοστού της ίντσας τους διαδρόμους. Έλεγξαν λοιπόν πολλούς διαδρόμους, υπό πολλές συνθήκες, σε πολλές μπαλιές, και ανέλυσαν κάθε σπιθαμή τους.


Δεν υπάρχει λόγος να ζαλιστείτε και εσείς με λεπτομέρειες. Σας παρατάσω τα συμπεράσματα. Πριν όμως, 2 σημαντικά σημεία :

1. Η Kegel μπορεί να αλλάζει/ρυθμίζει την τοπογραφία των διαδρόμων της, ανά τετραγωνικό πόδι! Αυτό σημαίνει ότι στα πειράματα που έκαναν πιο πρόσφατα, μπορούσαν να αναπαράγουν διάφορα είδη τοπογραφίας κατά βούληση.

2. Σε μια βάση της Εbonite (Ebonite International Training Center and Test Facility ) με 4 διαδρόμους (2 AMF, 2 Brunswick), για να δοκιμάζονται οι καινούργιες μπάλες, θέλησαν να ελέγξουν τους σχετικά καινούργιους διαδρόμους τους. Ήρθε η Kegel και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι φθορές και οι αλλαγές λόγω καιρού/χρήσης στα ξύλα, ήταν σημαντικές. Όταν τους επιπέδωσαν όσο το δυνατόν περισσότερο, οι ίδιες μπάλες που είχαν δοκιμάσει πιο πριν, είχαν πολύ διαφορετική αντίδραση πλέον! Το αναφέρω, γιατί δεν ήταν....απλά “ένα μαγαζί”. Ήταν 4 διάδρομοι, ειδικά για δοκιμή υλικού, από μια εταιρεία χρόνια στο χώρο, όπου το επιθυμητό είναι να έχεις τις πιο ουδέτερες συνθήκες. Και σοκαρίστηκαν οι ίδιοι...

Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε λίγο ήδη, τι συμβαίνει σε “απλά” μαγαζιά....






Παράδειγμα διαδρόμου υπό ανάλυση. Καφέ/κόκκινο/κίτρινο = έλξη προς αριστερά, Μπλε/γαλάζιο προς δεξιά, πράσινο=επίπεδο.

Αν κυλούσαμε μια μπάλα 15αρα, χωρίς γωνία για να μην στρίψει, στο 8 πηχάκι από δεξιά, όταν θα έφτανε στη μέση του διαδρόμου, θα βρισκόταν στο 11 !







Στα συμπεράσματα λοιπόν :

1. Οι διάδρομοι, είτε είναι σκέτο ξύλο, είτε συνθετικοί, παρουσιάζουν, αυλακώσεις, εξοχές, και μπορεί να έχουν κλίση, είτε στον εγκάρσιο άξονα (από το ένα λούκι ως το άλλο), είτε στον επιμήκη (από το φάουλ ως τις κορύνες).

2. Το USBC έχει προβλέψει τουλάχιστον για τις κλίσεις, ένα ελάχιστο επιτρεπτό όριο. Όμως πολλοί διάδρομοι είναι εκτός ορίων.

3. Η υγρασία παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό προεξοχών ή αυλακώσεων. Το τι θα σχηματίσει και που, εξαρτάται από τα υλικά κατασκευής.

4. Οι περισσότεροι ξύλινοι ή συνθετικοί διάδρομοι, έχουν αυλακώσεις στην αρχή του διαδρόμου. Οι νεότεροι συνθετικοί, παρουσιάζουν ανακατεμένα αυλακώσεις και προεξοχές σε διάφορα σημεία.

5. Οι αυλακώσεις συνήθως βοηθούν την μπάλα να κινηθεί προς το κέντρο του διαδρόμου, και άρα να γυρίσει από πολύ “έξω”. Όμως καταναλώνουν και περισσότερη από την ενέργειά της, με αποτέλεσμα να βλέπουμε περισσότερες ακριανές κορύνες (7,10) να μην πέφτουν εύκολα.

6. Οι προεξοχές/”λοφίσκοι”, κάνουν την μπάλα να γλιστράει περισσότερο. Αυτό επηρεάζει τις μπαλιές με μεγάλη γωνία κυρίως, γιατί μπορεί να ξεφύγουμε πιο εύκολα προς το λούκι. Η μπάλα εδώ θα καταναλώσει λιγότερη ενέργεια όμως. Όσοι παίζουν ίσιες γραμμές επηρεάζονται λιγότερο φυσικά.

7. Γενικότερα, όσο περισσότερη πλάγια περιστροφή έχει η μπάλα μας (προς τον άξονα κίνησης της), τόσο περισσότερο επηρεάζεται αν πέσει σε ανωμαλία, και αντίστροφα.

8. Όσο βαρύτερη η μπάλα τόσο λιγότερο επηρεάζεται από τις ανωμαλίες.

9. Όσο μεγαλύτερη ταχύτητα βολής, τόσο λιγότερο επηρεάζεται αυτή, από τις ανωμαλίες.

10. Οι ανωμαλίες των διαδρόμων επηρεάζουν την μπαλιά μας σημαντικά περισσότερο από το ίδιο το λάδωμα! Γι’αυτό και ένα μέτριας δυσκολίας λάδωμα, σε δύσκολους τοπογραφικά διαδρόμους, γίνεται αισθητά πιο δύσκολο. Και αντίστροφα.

11. Στην Kegel, σε ένα πείραμα, είχε λάβει μέρος και ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, ο Pete Weber, ρίχνοντας την ίδια μπάλα, στο ίδιο σημάδι, με ίδια ταχύτητα και περιστροφές, σε 2 ίδια λαδωμένους διαδρόμους. Δύο από τις κουβέντες του ήταν :

Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είχαν το ίδιο λάδωμα”
Οφείλω μια συγνώμη σε πολλούς υπαλλήλους που λαδώνουν”.

 


12. Όταν μια μπάλα γλιστράει/πατινάρει στο τελευταίο κομμάτι του διαδρόμου, είναι στατιστικά πιο πιθανό να πέτυχε και “προεξοχή”, παρά περισσότερο λάδι ή μεταφορά λαδιού (carry-down). Αντίστοιχα όταν βλέπουμε πολλή τριβή στο 1ο μισό του διαδρόμου, είναι στατιστικά πιο πιθανό να είναι κάποιο “αυλάκι”, παρά απουσία λαδιού. Έτσι, καταναλώνεται περισσοτερη από την ενέργεια της μπάλας μας, κάτι που συχνά δεν είναι εύκολα ορατό. Όταν λέμε ότι ένα μαγαζί/διάδρομος έχει την φήμη ότι "δεν πέφτει εύκολα η 10 ή η 7 κορύνα", οφείλεται και σε θέμα τοπογραφίας. Στα παραπάνω, προσέξτε την λέξη “στατιστικά”. Και τα 2 είναι πιθανά. Μάλιστα συνήθως και οι 2 παράγοντες ταυτόχρονα επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Και το περισσότερο/λιγότερο λάδι, και οι ανωμαλιες του διαδρόμου. Απλά χρησιμοποιείται ο όρος "στατιστικά" λόγω των πειραμάτων που έγιναν, για να δείξει πόσο συχνά εμπλέκεται ένας παράγοντας που δεν υπολογίζαμε αρκετά ή καθόλου (τοπογραφία), και συγκριτικά λιγότερο, ένας παράγοντας που σκεφτόμαστε μονίμως ή αποκλειστικά! (το λάδωμα)..

Όπως και πολλά άλλα, καθώς και η ίδια η ζωή, το ταξίδι προς το καλύτερο παιχνίδι, τις περισσότερες κορύνες, τις περισσότερες καλές βολές στο pocket, χρειάζεται τους ελιγμούς του. Άλλοτε μια “κοιλάδα” μπορεί να μας χαρίσει τη νίκη ή και 300άρι, και άλλοτε ένας “λόφος”, μπορεί να δοκιμάσει την υπομονή μας.Τουλάχιστον αν ξέρουμε τι υπάρχει εκεί έξω, ακόμα κι αν παραμένει δυσδιάκριτο, έχουμε πιο καλή εικόνα του τοπίου. 

Ένα ενδιαφέρον βίντεο του USBC που αναφέρει τις διαφορές απόκλισης διαδρόμων που υπάρχουν συνήθως, και πόσο τις διόρθωσαν για το US Open. 


Οι περισσότεροι από εμάς, δεν είμαστε σε τεχνικό επίπεδο τέτοιο, που δεν έχουμε τι να βελτιώσουμε και θα καταπιαστούμε τόσο με τοπογραφία. Όμως, και μόνο να γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι, έστω και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, είναι χρήσιμο. Αν μη τι άλλο, για να μην κατηγορούμε άδικα όσους λαδώνουν, μηχανές λαδώματος, καιρικές συνθήκες, ή οτιδήποτε άλλο. Ακόμα και τον εαυτό μας.  
 



Παπασταύρου Δημοσθένης.




Πηγές : USBC , Kegel

Δεν υπάρχουν σχόλια: